sreda, 20. julij 2011

GOSTUJOČA TIPKOVNICA: Branka Kljun - Zmaga APZ Univerze na Primorskem na mednarodnem tekmovanju v španskem Cantonigrosu

Vseskozi nas je, poleg naše Suzane in snemalca Andreja, spremljala tudi glasbena urednica Branka Kljun. Takole je zapisala za Primorske novice:

Zmaga Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem na mednarodnem tekmovanju v španskem Cantonigrosu

SLOVENSKI ZBOR SPET NA VRHU

Že prvi tekmovalni dan je v malem Cantonigrosu blizu Barcelone vihrala slovenska zastava; v kategoriji mešanih zborov, ki velja za najprestižnejšo, saj zmagovalcu prinese tudi največjo denarno nagrado, je namreč prepričljivo zmagal slovenski predstavnik pred odličnim švedskim zborom, zborom iz Ekvadorja in zborom iz italijanskega Arezza ter vsemi ostalimi, seveda, ki niso bili nagrajeni in niti razvrščeni.

Akademski zbor Univerze na Primorskem se je te dni pod vodstvom svojega dirigenta Ambroža Čopija udeležil pomembnega zborovskega tekmovanja v Španiji , ki slovi po velikem številu udeležencev – zborov in plesnih skupin- z vseh koncev sveta. Tekmovanje sicer ne sodi med tista, za veliko nagrado Evrope, je pa poleg irskega Corcka, nemškega Marktoberdorfa, Schumannovega tekmovanja v Zwickawu in še nekaterih, med poznavalci eno najbolj cenjenih. Na letošnji 29. »Festival Internacional de Musica de Cantonigros« so v ta mali španski, pravzaprav katalonski kraj pripotovali pevci in plesalci iz 24-tih držav , poleg evropskih tudi Kolumbije, Kanarskih otokov,Ekvadorja, Cipra in Kitajske, ki so jo zastopali kar štirje predstavniki. Tekmovali so v petih različnih kategorijah: mešani zbori, ženski zbori, otroški zbori, folklora in ples, kot 5. kategorija. Vsako kategorijo je spremljala druga sedemčlanska mednarodna žirija priznanih zborovskih oz. plesnih strokovnjakov.

Krona sedme zborove sezone
Slovensko zmago v prvi kategoriji je seveda pospremil huronski aplavz občinstva in še bučnejši vzkliki dobitnikov nagrade, pevcev akademskega zbora, ki so s tole zmago kronali sedmo, tudi sicer uspešno sezono Akademskega zbora Univerze na Primorskem. Žirija je zbor nagradila z 221-timi točkami, francoski žirant, g. Cristian Balandras pa je posebej pohvalil muzikalnost in mladostni zanos našega zbora, ki je z deli Heinricha Schütza, Antona Bruknerja, Györgya Orbána in Lojzeta Lebiča navdušil tako občinstvo kot žirijo. Zmagi v 1. Kategoriji je sledila še ena odlična uvrstitev; dekleta akademskega zbora so namreč zapela tudi v kategoriji ženskih zborov in tam zasedla drugo mesto, prehitela so jih dekleta mešanega zbora Insieme Vocale Vox Cordis iz italijanskega Arezza, le nekoliko pa sta zaostala Zbor glasbene šole Bela Bartok iz Miškolca na Madžarskem in zbor Eksperimentalne šole iz Guangdonga na Kitajskem.

Prostovoljstvo kot uspešen način organizacije
Festival Internacional De Musica De Cantonigros je bil za mlade primorske pevce lepa izkušnja. Cantonigros je vasica, ki jo na zemljevidu težko najdeš, pravzaprav je v svetu znana prav po zaslugi omenjenega festivala. Ta se odvija na travniku pod vasjo, ki ga vaščani, mladi in stari, za štiri dni spremenijo v stičišče različnih kultur in narodnosti. Kot je povedal predsednik festivala g. Josep Maria Basqets, je 1983. Leta nastal prav s tem namenom. V organizacijo so vključeni prav vsi, vsi delajo prostovoljno. Koncertno prizorišče je ogromen šotor, v katerem je okrog tisoč sedišč, podoben šotor je jedilnica, v kateri morajo nahraniti več kot tisoč nastopajočih, na travniku pa je še ostala ponudba od bifeja do fotografskega studia… dokaz, da je tudi z volonterskim delom mogoče veliko doseči.

Z ličnimi predpasnički v folkorno konkurenco
Primorski pevci so se v okviru festivala predstavili še v t.i. folklorni kategoriji, v kateri so zapeli dve istrski mladega koprskega avtorja Andreja Makorja in rezijansko ljudsko v priredbi Pavleta Merkuja. Lep, zanimiv program v dobri izvedbi pa se vendarle ni mogel kosati z ljudskim izročilom Kitajske in Ekvadorja, ki poleg bogastva in ekstravagance glasbene tvornosti lahko ponudita tudi blišč svojih pisanih narodnih oblačil, čudovito koreografijo in mehkobo gibov…. pri čemer pa skromni slovenski kmečki duši lahko le zastane sapa.

Nagrada za doseženo
Dekleta in fantje Akademskega zbora so se od Cantonigrosa poslovili z dvema samostojnima netekmovalnima koncertoma, s katerima so potrdili svoje kvalitete. Dokazali so, da so sposobni na vrhunski ravni odpeti ne le tekmovalnega programa štirih pesmi , temveč celovečerni spored slovenske in tuje literature najvišje zahtevnosti. Na prvem nastopu je zboru dirigiral zborovodja Ambrož Čopi, drugega pa so pevci izvedli pod suvereno roko asistentke zborovodje, Andreje Hrvatin.

Ogled prestolnice Katalonije, s katerim bo zbor popestril svojo nekaj manj kot 3000 kilometrov dolgo pot, pa bo nagrada za dosežene rezultate. Na zborov »španski »dosežek je lahko brez dvoma ponosna primorska Univerza, katere predstavnik je Akademski zbor, Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) v okviru katere zbor že sedmo leto deluje, pa tudi mesto Koper in vsa Slovenija, ki se je ponovno povzpela na najvišjo stopničko na mednarodni zborovski sceni.

Branka Kljun

Oglejte si še (od 11:15 naprej): http://tvslo.si/predvajaj/primorska-kronika/ava2.110927945/

Ni komentarjev:

Objavite komentar