torek, 13. september 2011

GOSTIMO: Groningen Student Orchestra. Romantic vision:

Groningen Student Orchestra MIRA (Nizozemska)
Denis Masliuk, klavir
Peter Stam, dirigent
Program:

Carl Maria von Weber: Uvertura “Oberon”,
Franz Liszt: Koncert za klavir in orkester št. 1 v Es – duru,
Robert Schumann: SIMFONIJA št. 4 v d - molu, op. 120
Organizator: Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.Groningenski študentski orkester MIRA (GSO Mira) iz Nizozemske sestavljajo študenti polni glasbenega zanosa in navdušenja iz vseh visokošolskih izobraževalnih institucij v Groningenu kot so: Univerza v Groningenu, Univerza Hanze in Konservatorij za glasbo princa Clausa. GSO Mira je bil ustanovljen leta 1964 kot komorni orkester in od takrat igra pomembno vlogo v kulturnem življenju mesta Groningen. Od leta 2010 je njegov umetniški vodja in dirigent Peter Stam. Na koncertih orkester običajno izvaja uverturo, solistični koncert in simfonijo ter redno daje tudi mladim, obetavnim solistom možnost, da igrajo z orkestralno spremljavo. Na zadnjih koncertih sta z orkestrom tako nastopila mlada, a že uveljavljena solista, in sicer violinistka Rosanne Philippens in čelist Sietse-Jan Weijenberg. Priložnost, da igra orkester na turneji po Sloveniji (Ljubljana, Portorož) in Italiji (Gorica) s slovenskima solistoma, Koprčanom Denyisom Maslijukom in Novogoričanom Danijelom Breceljem, si orkester šteje v posebno čast, saj predstavlja hkrati nov izziv in možnost, da njegovi člani nadgradijo svoje glasbene izkušnje. Repertoar orkestra GSO Mira sloni na skladbah skladateljev pozne romantike, redno pa izvaja tudi sodobna dela iz 20. stoletja. Na zadnjih koncertih je orkester razširil svoj repertoar z deli slavnih skladateljev kot so: Mozart, Barber, Beethoven, Schumann, Dvorak, Strauss, Brahms, Shostakovich, Tchaikovsky in Berlioz. Na mednarodnih turnejah v letih 2006, 2008, 2010 je orkester GSO Mira igral na različnih festivalih in koncertih v Švici, Španiji in na Švedskem.

Dirigent Peter Stam (1962) je študiral klasični saksofon na konservatorijih v Rotterdamu in Den Haagu pri Tomu de Vetteju in Leu van Oostromu. V Den Haagu je študiral tudi orkestralno dirigiranje pri Lucasu Visu in Edu Spanjaardu. Še kot študent je igral s priznanimi orkestri kot sta Rotterdamski filharmonični orkester in Royal Concertgebouw Orchestra. Dvanajst let je bil tudi član Rijnmond Saxophone Quartet, s katerim je med drugim koncertiral tudi na Tajskem in Južni Koreji. Je profesor klasičnega saksofona in komorne igre na Konservatoriju princa Clausa v Groningenu, dirigiral pa je tudi številne operne projekte kot so: »MahagonnySongspiel« Kurta Weilla, »Trouble in Tahiti« Leonarda Bernsteina, »A Hand of Bridge« Samuela Barberja in »Blue Monday« Georgea Gershwina. Leta 2001 je sodeloval z nemškim skladateljem Wolfgangom Rihmom, kar je vodilo k seriji uspešnih izvedb skladateljevih zgodnjih del. Peter Stam je bil večkrat gostujoči dirigent pariškega ansambla »Alternance«. Prvič je izvedel in posnel tudi veliko skladb kladatelja Burkhardta Sölle, ki živi na Nizozemskem. Od februarja 2010 je umetniški vodja in dirigent Groningenskega študentskega orkestra Mira.
Pianist Denys Masliuk je s trinajstimi leti vstopil v licej za nadarjene mlade glasbenike v Minsku v Belorusiji. Že kot dijak je dosegal izjemne uspehe na mednarodnih tekmovanjih, med katerimi so 1. nagrada na tekmovanju »Irina Zwetajeva« v Belorusiji, 1. nagrada na tekmovanju »Balis Dvarionas« v Litvi, ter 2. nagrada na mednarodnem tekmovanju »Vladimir Krajnev«v Ukrajini. Ti uspehi so mu prinesli številne samostojne koncerte v Ukrajini, Belorusiji in na Poljskem. Kot solist je koncertiral z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in z Državnim simfoničnim orkestrom Ukrajine, snemal pa je tudi za nacionalno televizijo in radio. Leta 1996 je kot nagrado za izjemne dosežke na področju kulture prejel štipendijo Ministrstva za kulturo republike Belorusije. S študijem glasbe je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Minsku, specializacijo pa je opravil na berlinski Hochschulle für Musik »Hanns Eisler«. V času študija je veliko koncertiral po Evropi in pridobil sloves »…izjemno nadarjenega mladega pianista z železno tehniko, močno individualnostjo, ter izrednim čutom za interpretacijo…« Denys Masliuk je od leta 2004 profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru. Redno koncertira kot solist in v komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki. Kot solist dosega izjemne uspehe na mednarodnih tekmovanjih, ki mu odpirajo vrata večjih koncertnih dvoran po Evropi. Maja 2005 je prejel 1. nagrado na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni (Italija), decembra istega leta pa je prejel 1. nagrado na tekmovanju »San Nicolo di Bari« v Italiji. Leta 2008 je bil polfinalist enega največjih pianističnih tekmovanj »F. Liszt« v Utrechtu na Nizozemskem, februarja letos pa je osvojil 3. nagrado na tekmovanju »Premio Internazionale Pianistico A. Scriabin« v Grossetu (Italija).
S svojo osebnostjo na koncertih vedno navduši ne samo publiko, temveč tudi nekoliko zahtevnejše glasbene kritike. Med drugim so o njem napisali:
»….Denys Masliuk je takoj s prvimi takti Beethovnove sonate »Waldstein« osvojil publiko. Njegov že skoraj atletski, fleksibilen zvočni stil je osupnil, glede na njegovo nekoliko drobno(vitko) postavo. Že v prvem stavku je združil bleščečo hitrost in titansko moč zvoka. V Adagiu je kljub oživljenemu tempu našel čas za izrazno moč liričnih momentov, ter nas takoj zatem popeljal do furioznega finala. Z Lisztovo Sonato za klavir v h-molu je bil popolnoma v svojem elementu. Pod njegovimi rokami, je klavir dobesedno «rjovel« ko se je pianist z močno akcentiranimi mesti pogumno podal v zvočno maso te sonate. V Andante je z briljanco in transparentnostjo izrazil hrepenenje in nežnost v glasbi. Denys Masliuk je zrel umetnik in dovršen glasbeni ustvarjalec…« (Miquel Cabruja za klassik.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar