četrtek, 20. julij 2017

Simfonic voices: Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem vabi na koncert v okviru mednarodnega cikla "Simfonic voices", na katerem se bo 23. julija 2017, ob 20. uri, v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, predstavil vrhunski Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Zbor se bo občinstvu predstavil tik pred odhodom na prestižno prireditev Svetovni zborovski simpozij v Barceloni.


Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo kot prvi slovenski zbor nastopil na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju, konec julija 2017, v Barceloni.
Svetovni zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 organizira na vsaka tri leta, vsakokrat na drugem kontinentu. Na prihajajočem simpoziju, ki bo med 22. in 29. julijem Barceloni, bo sodelovalo 24 izbranih zborov, številni strokovnjaki s predavanji in delavnicami, skladatelji ter glasbeni založniki z razstavo notnega gradiva. Simpozija se vsakokrat udeleži nekaj tisoč slušateljev z vsega sveta, v glavnem zborovskih dirigentov, zborovskih pevcev, skladateljev in ljubiteljev zborovske glasbe, ki bodo skupaj praznovali raznolikost in umetniško odličnost svetovne zborovske skupnosti. Simpozij ponuja vpogled v sodobno zborovsko glasbo, predstavi nove izvajalske in kompozicijske trende, nove metode dela, rezultate najnovejših raziskav na področju petja ter predstavi nekaj zborovskih sestavov, ki trenutno najvidneje oblikujejo svetovni zborovski milje. 
Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič je bil izmed 164 prijavljenimi sestavi z vsega sveta izbran med 24 zborov, ki bodo imeli priložnost nastopiti na najpomembnejšem zborovskem dogodku in je prvi slovenski zbor, ki bo v vsej tridesetletni zgodovini simpozija na njem tudi nastopil. V okviru simpozija bo imel slovenski zbor kar tri večje koncerte in en manjši nastop, na katerih bo prestavil predvsem slovensko sodobno zborovsko glasbo, med drugim tudi tri novitete nastale posebej zanje. V njihovem programu bo tudi skladba God of the open Air, ki jo je zanje po naročilu Svetovne zborovske zveze (IFCM) prav za to priložnost skomponira britanski skladatelj Bob Chilcott.
Dekleta se nastopov na simpoziju izjemno veselijo in verjamejo, da bodo s svojimi nastopi nedvomno upravičile mednarodni sloves visokokakovostnega zborovskega petja na slovenskem.PROGRAM

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasičen gimnazije
Helena Fojkar Zupančič, dirigentka
Primož Bratina, pianist
Mojca Sečkar, koreografije

Melodije iz Bele Krajine
BOG DAJ DOBRO VEČER

Radovan Gobec (1909 – 1995), prir.
NE OURI, NE SEJAJ
ljudska iz Prekmurja

Lojze Lebič (1934)
NEKAJ JE V ZRAKU noviteta

Ambrož Čopi (1973)
MOJ PRVI ANGEL noviteta
Tone Pavček

Lojze Lebič (1934)
UROK
Slovenska ljudska besedila

Bob Chilcott  (1955)
GOD OF THE OPEN AIR noviteta
Henry Van Dyke (1852 – 1933) bes. prir. Bob Chilcott

Audrey Snyder (1961), prir.
I’VE GOT PEACE LIKE A RIVER spiritual

***

Pablo Casals (1876–1973)
NIGRA SUM

Gustav Holst (1874 – 1934)
AVE MARIA, op. 9b
Marijanska antifona
Gabriel Fauré (1845 – 1924)
CANTIQUE DE JEAN RACINE, op. 11

Damijan Močnik (1967)      
JERUSALEM  noviteta
Ps 122, 3. 6-7

Mia Makaroff (1970)
BUTTERFLY

Jaakko  Mäntyjärvi   (1963)
PSEUDO – YOIK LITE
Irv Rothenberg, arr. Jay Althouse (1951)
HANDS UNITED IN PEACE

S koncertom dekleta pričenjajo turnejo v Španijo, v Barcelono, kjer bodo kot prvi slovenski zbor nastopile na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju. Simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki se odvija vsaka tri leta, vsakokrat na drugi celini. Dekleta so bila izmed 164 prijavljenimi zasedbami izbrana med 24 zborov z vsega sveta, ki bodo imeli priložnost nastopiti na tako velikem zborovskem dogodku. 

Dodatne informacije v zvezi s koncertom v Kopru:
Ambrož Čopi, umetniški vodja festivala Simfonic voices
T: 040 900 012
E: ambroz.copi@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar