petek, 26. avgust 2011

KOGA PESMA ZAPEE, SLAVEJ NADPEE, KOGA ORO ZAIGRA, SRCE RAZIGRA: MEDNARODNO PEVSKO TEKMOVANJE NA OHRIDU, 2011

Ko vstanejo ob 3. 30, ker se ob 5. 00 dobijo na avtobusni pri Zelenem parku v Kopru; Ko se natovarjajo kot da gredo za zmeraj; Ko Alenkina mama speče metrsko potico. Toto orehovo in toto makovo.

Takrat se ve, da gre APZ UP na pevsko tekmovanje, da gre za nekaj dni in da bo teh nekaj dni prepeval od jutra do večera in še dlje. Moška klapa, ženske in APZ UP skupaj.

Nato nekdo pozabi osebni dokument in zato odide iz avtobusa ter se v duhu apezejevskega avanturizma odloči, da se bo šel štoparski vodnik do Beograda in si pred Beogradom kljub 42 stopnjam gudra stavek “Maratonci tečejo zadnji krog”, po petih menjanih avtomobilih pa misli “Ha, pa pridem še na vajo, ne le na koncert; še ena trola in en taksi po mestu pa jih uloviva!” . V mislih se zahvalita učitelju matematike in njegovi ženi, cestninarju, ki je dovolil štopanje pri njem v senčki, četudi je prepovedano, kamnoseku, vinarju in enemu, ki je delal v Kopru in se imenuje Milivoj al neki takega in nato v Novem Beogradu stopita ilegalno na trolo -skoraj na cilju;

V Beogradu pojejo v Cerkvi blažene Device Marije in s čela jim tečejo potne srage vse do čevljev, saj je te dni v Beogradu temperatura dosegla rekordno višino (na pločniku spečeš jajce kot bi mignil - če to ni dobra priprava na tekmovanje...). Še dobro, da imamo koncertne liste. Publika jih iznajdljivo uporabi za pahljačo.

Ko prvič okusiš srbsko hrano in si rečeš, končno, Balkan :) Ko prvič okusiš srbsko kavo. Tapravo, v đezvi;

In ko prestopiš meje Makedonije in zagledaš hriboviti svet in nikljer žive duše, le tu pa tam nekdo in neka vasica. Presenečen ugotoviš, da je nastanitev nad pričakovanji in pleskavica že prvi večer njam njam, da imaš i-net in da že velik zbora poje Makedonsko devojče, za katerega sta na busu Andreja in Sandi naredila priredbo za APZ :)), fantje pa s svojimi pesmimi postajajo pravi "balkanci" z nadgradno - dodatkom Billy Jean od MJ! Upam, da zadnjo kdaj uprizorijo :)

Takrat dobiš približno idejo o tem, kako bo festival izgledal, upaš na lepo petje in dobro družbo ter komaj čakaš jutrišnji dan ob pol devetih, ko bo potekala akustična vaja. Včerajšnjo smo namreč zamudili, zato se zahvaljujemo organizatorju za uvidevnost in dobro voljo!

Saj veste kako pravijo: Nemoj da pevaš, kad prolaziš kroz Bosnu jer svako dete bolje peva od tebe, nemoj da igraš, kad prolaziš kroz Srbiju jer svako dete bolje igra od tebe a kroz Makedoniju kad prolaziš ćuti i uživaj u njihovim kolima i pesmama jer oni to rade najbolje na svetu.” Bomo videli, če se nalezemo tega :)

Koga pesma zape, slavej nadpe,
koga oro zaigra srce razigra...

Wish us luck & good singing: DANES ob 20.00 bomo na vrsti punce. Inex Gorica hotel Ohrid.

Сакаме една убава пеење!






2 komentarja:

  1. ziher ste zmagali in tako žurali, da ste šli šele prd pol ure spat in vam ni ratalo objavit rezultata na blogu, ne? :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Petruskica: odgovor je zgoraj :)

    OdgovoriIzbriši