nedelja, 25. december 2016

Gostujoča tipkovnica: Voščilo iz Portugalske

Naša 2. altistka Sara Cerar oživlja rubriko "gostujoča tipkovnica", prebeite si kako se ima na študentski izmenjavi pri prijetnih 20°C:

Zdravo APZ!
Da vzbudim malo foušarije se oglašam s sončne in za Decemberski čas prav tople Coimbre na Portugalskem! Da sreča ni popolna so poskrbela predavanja z magistrskega programa Ekologije, katera obiskujem že od oktobra, vendar moram reči, da je vzdušje v primerjavi s Koprom prav sproščeno (vreme dela svoje).

Coimbra, študentsko mestece, katero me je posvojilo jesenski semester, je 4 največje urbano središče na Portugalskem, živo pa ga ohranja predvsem mladina, ki se tu izobražuje na najstarejši Univerzi na Portugalskem, Universidade de Coimbra iz 13. stoletja (na vrhu hriba desno).
 

Pogled na Coimbro in Univerzo z brega reke Mondego
 
Universidade de Coimbra, Pravna Fakulteta


Univerzitetno mesto je zgrajeno na hribu in sestoji iz neštetih strmih ulic, ki so lahko kar velik izziv lenim študentskim udom. Ob sopihanju v strm hrib včasih prav pogrešam ''položno'' Čevljarsko ulico v Kopru. Tu mi vsako jutro na poti do fakultete dan popestrijo pisane in domišljave fasade ter ostali ornamenti.


Moja ulica, Couraca de Lisboa (Lizbonska cesta) za mestnim obzidjem


Da pa ne boste mislili, da ob ponedeljkih in sredah lenarim in počivam doma. V sklopu študentske asociacije Univerze v Coimbri me je posvojil najstarejši pevski zbor na Portugalskem, Orfeon Academico, ki je letos praznoval 136 obletnico! Njihova največja posebnost je verjetno tradicionalna uniforma s dolgim črnim plaščem, tako da se človek počuti kot v Harry Potterju.


Orfeon Academico na božičnem koncertu in maestro Arthur Pinho
 

''Enkrat alt - vedno alt!" Jaz med contraalti, kot se imenujemo tu
 

Portugalski Davorin - spremljava na mandolino
 
V primerjavi z APZ-jem so vaje dosti bolj lahkotne, saj ima tu maestro vedno akademskih 15 minut pred začetkom vaje in med odmorom. Je pa res, da se celotne vaje stoji! (prav nič ne pogrešam vrtljivih stolov iz Burje 1).
Tako drugačni kajne, vendar še vedno isti - po vsakem koncertu seveda zakuska, s to razliko, da vina tu nič z radensko ne mešajo. Če pa vidijo, da se ti malce spi, ti pa šnopc natočijo (Bagaco)...khm khm, se je blo treba privadit, prilagodit količino ;)
 

Priprava Bagaca - šnopc, sladkor in citrusi

Tale kratek ''blog'' na kratko opisuje moje burno študentsko življenje na sončnem polotoku! Ker pa je božični čas, vam želim vesel božič in srečne novoletne praznike!
APZ-jevka SaraSara, tudi mi ti želimo lepe praznike, uživaj še naprej in se vidimo enkrat prihodnje leto na vrtljivih stolih na FHŠju :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar