torek, 3. januar 2017

Ko zadiši po piškotih

Pred nekaj dnevi je na medmrežju zaokrožila slika (najdena nekje globoko v Tajninih arhivih) z receptom za APZ piškote. Blogovstvo kjesomojenote je sklenilo, da recept prepiše in ga, v malo bolj prijazni obliki za oči, objavi za naslednje generacije.
 
APEZE UPE piškoti (Avtorica: Apz-jevka Alenka Černe)
 
Zmešamo:
30 dag sladkorja,
30 dag masla,
4 jajca.
 
Nato vmešamo še:
50 dag moke,
1 pecilni prašek,
1 vanilin sladkor,
nastrgano lupino limone,
čokolado (fuuuul) v koščkih,
dodatki (orehi, lešniki, rozine, čokolada) po lastni presoji.
 
Z žličko zajamemo kupčke v velikosti oreha, jih povaljamo v koruzne kosmiče in damo v pekač. Pečemo cca 15 minut pri 175°C.
 
Seveda smo morali pred objavo preveriti okus piškotov. Ampak... recept je nekje iz prvega desetletja APZ-ja. Jaz teh piškotov še nisem videl, niti na sliki! Zataknilo se je pri predzadnjem koraku. Kako kupčke mase pomočiš v corn flakes? Glede na njuno agregatno stanje se mi je zdelo, da bi bilo lažje ravno obratno.  No kar je nastalo lahko vidite spodaj na sliki. Pojma nimam, če naj bi piškoti izgledali vsaj približno tako. Vem le, da sem preveč šparal na čokoladi. Mogoče bo kdo iz kluba Alumni APZ UP zapisal kakšno pripombo v komentarju.
Še glede njihovega okusa: sem jih nameraval prinesti na današnje vaje v ocenitev, ampak jih je že zmanjkalo. 
​​
 
 
Lakote v novem letu ne bo, želimo vam še obilo sreče, zdravja, glasbe in veselja!


 


7 komentarjev:

 1. O ne, ne, ni obratno ;) Ravno v tem je čar in poanta! :D Sploh glede na to, da izhajajo iz starodavnega recepta iz knjižice Uroševe mame - takrat poimenovani še Puščavske rože. Je pa vseeno pohvalno, da se sprašuješ in malo dvomiš. Mimogrede, sklepam, da so šli v slast, če jih je zmanjkalo ;) Čestitke!

  OdgovoriIzbriši
 2. Tako je "pomočanje" sigurno bolj zanimivo :) Ja in to kljub temu da sem šparal s cukrom. Hvala :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Alenka Č. pravi:3. januar 2017 ob 19:10

  Alenka pravi: S cukrom lahk sparas, s cokolado ne. Z zlicko zajames maso, jo povaljas v kosmicih in das u pekac. Na sliki zgleda prow in je cist normalnu, de jih ni vec ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala za obrazložitev, bomo dodali v navodila, da ne bi še kdo tako "zabluzu" pri tem koraku kot smo mi :)

   Izbriši
 4. Med APZjevci se je izoblikovalo in v tistem času tudi prijelo še eno, bolj 'ljudsko' ime za te piškote: madafaka kukis. Da se ne bo pozablo... ;)
  Dober tek!

  OdgovoriIzbriši