sobota, 17. junij 2017

Gostujoča tipkovnica: Vito Primožič

V tokratni Gostujoči tipkovnici gostimo Vita Primožiča, urednika Glasbene založbe ASTRUM, ki nas je spremljal tudi v Krakovu. Vito najlepša hvala za ta čudovit prispevek in slikovno podlago. Kako lepa je na primer fotografija o gostovanju Glasbene matice l. 1928. 

Da se je APZ minule dni potikal po poljskem Krakovu – vemo tisti, ki smo bili tam, in še kdo, ki je spremljal tamkajšnje naše bivanje. Malo pa vemo, kako so se v preteklosti križale poti Slovencev in poljskih Krakovčanov, zato naj zapišem nekaj zgodovinskih utrinkov.
Oprostite Poljaki, a Slovenci smo bili med Slovani prvi s slovenščino, zapisano v latinici: najstarejši ohranjen zapis stare slovenščine so Brižinski spomeniki (ok. 972–1093): "Etjè bi det naš ne səgréšil". Prej so bili Bolgari s ciriličnimi staro cerkveno-slovanskimi zapisi sv. Cirila in Metoda (ok. 862), Rusi so bili s ciriličnimi tablami Novgorodskega kodeksa (ok. leta 1000) nekaj za Slovenci, Hrvatje z Baško ploščo dobrih sto let za nami, Italijani s Placiti Cassinesi (ok. 960-963) samo nekaj let pred nami, in ker imajo Avstrijci pač Nemce za Miklavže - je z zapisom stare visoke nemščine ohranjen pas (Runenschnalle von Pforzen, konec 6. stoletja) prva nemščina, če ne štejemo gotščine iz 4. stoletja. In še Madžari od sosedov: pozni so s svojo Halotti beszéd és könyörgés (1192–1195). In Poljaki? Njihova Henrikovska knjiga je bila v stari poljščini zapisana okoli leta 1270.

http://www.geatv.si/geatvstara/e_files/novice/spomeniki.jpg

V Poljski kroniki (zapisani v latinščini) Chronica seu originale regum et principum Poloniae je krakovski škof in kronist Wincenty Kadłubek (1161-1223) okoli leta 1200 zapisal, da naj bi Krak (7.-8. stol), vladar Krakova, izviral iz keltske Koroške in ko kronist opisuje izvolitev Kraka z ustoličenjem, to primerja s posebnim obredom ustoličevanja slovanskih vladarjev, ki je bil znan
na Koroškem, o čemer še danes priča knežji kamen na Gosposvetskem polju.
 
http://www.kc-cieszyn.pl/gallery/113914

Prve sledi o političnih stikih je mogoče zaslediti že v zgodnjem srednjem veku – namreč Boleslav Pogumni (966/7-1025) naj bi se po izgonu iz (poljske) domovine naselil med Slovenci; Ana Celjska (1380–1416, poljska kraljica 1403–1416), hči celjskega grofa Viljema in Ane Poljske, je postala žena poljskega kralja Vladislava II. Jagiela / Władysława II. Jagiełła (ok. 1352/62–1434) in leta 1403 je bila okronana za poljsko kraljico. Tako se je Ana Celjska v zgodovino vpisala kot prva predstavnica rodbine grofov Celjskih, ki se ji je po spletu naklonjenih okoliščin uspelo povzpeti do kraljevega položaja. Pokopana je v eni najslavnejših nekropol na Poljskem, v katedrali na wawelskem griču v Krakovu. O zvezi Ane Celjske z Vladislavom II. Jagielom priča tudi državni grb Republike Slovenije s tremi rumenimi zvezdami, ki so pred stoletji krasile rodovni grb kneginje Ane.
 
http://photos.geni.com/p10/3129/6445/534448380c78b9c8/1381-
1416_Anna_Cylejska_large.jpg

http://www.faculty.umb.edu/gary_zabel/Courses/Phil%20281b/Philosophy%20of
%20Magic/Dante.
%20etc/Philosophers/End/www.ucalgary.ca/applied_history/tutor/imagemid/krakow.jp
g
Na krakovski Jagelonski univerzi, najstarejši poljski univerzi - ustanovljeni leta 1364, že skoraj 100 let deluje na slavistiki tudi lektorat za slovenski jezik. Na univerzi je odmevno deloval npr. tudi dr. Vojislav Mole (1878-1973), slovenski umetnostni zgodovinar, ki je tu vodil oddelek za zgodovino umetnosti slovanskih narodov. 
Tako Krakov, kot ozemlje današnje Slovenije sta bila pred 150 leti del ene in iste države: Avstro ogrske monarhije, in čeprav nam nekateri zanikajo, da naj bi bili Slovenci (tudi) vojaki - generalmajor Kranjc, Viktor Krainz(1847—1915) je bil poveljnik mesta Krakow (1897—1904).

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Viktor_Kranjc_.jpg

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem seveda ni prvi slovenski zbor, ki je prepeval v Krakovu. Tako je npr. leta 1928 mešani zbor Glasbene matice iz Ljubljane z Matejem Hubadom imel turnejo po Poljski, ter prepeval v Krakovu oktobra leta 1928. Potovali so - z vlakom.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Gostovanje_glasbene_matice_v
_Krakovu_leta_1928.jpg

Leta 1978, je bil krakovski nadškof, Karol Wojtyła (1920-2005) izglasovan za papeža Rimokatoliške cerkve. Bil je prvi neitalijanski papež v 455-ih letih, in prvi slovanski papež.
Če gremo v današnji čas, lahko tudi v Krakovu srečamo mozaike p. Marka Rupnika, katerega mozaik so člani KZ Aegida aprila letos spoznali v srbskem Nišu. V Krakovu je med zadnjimi Rupnikovimi deli nastal obsežen in vsebinsko bogat mozaik v svetišču papeža Janeza Pavla II. v Krakovu.

https://i.ytimg.com/vi/_m2z4ru3ZtM/hqdefault.jpg

Pred zaključkom še nekaj nepovezanega s Slovenci in mestom Krakov. V cerkvi sv. Petra in Pavla, kjer smo peli prvi dan turneje, je obešeno Foucaultovo nihalo, najdaljše na Poljskem: na 46,5 metra dolgi žici je obešena 25-kilogramska utež, ki v nihanju nakaže dokaz zemeljske rotacije. V Krakovu je študiral tudi srednjeveški astronom Nikolaj Kopernik in zato je prikaz delovanja Foucaultevega nihala v Krakovu še bolj osmišljeno. Funkcioniranje naj bi prikazovali vsak četrtek, mi smo ga na dan tekmovanja v tej cerkvi ali prezrli ali pa ni demonstracijsko delovalo zaradi tekmovanja.
 
https://sl.wikipedia.org/wiki/Foucaultovo_nihalo#/media/File:Foucault-anim.gif
Glej tudi: https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g274772-d593040-i130059688-
Church_of_St_Peter_and_St_Paul-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Pol.html

Piscu teh vrstic ni znano, da bi v Sloveniji (kdaj) delovalo Foucaultovo nihalo.

In za total konec, SAJ NI RES - PA JE, allrajt ... še nekaj neslanosti iz ČRNE KRONIKE: Portal 24ur je lansko leto poročal naslednje: "Poljski mediji poročajo o brutalnem napadu na štiriletnega otroka, ki ga je v Krakovu zagrešil slovenski državljan. Incident se je zgodil v torek, ko se je štiriletnik po enem od blokovskih naselij vozil s kolesom, spremljala pa ga je mama, poroča tvn24. Kar naenkrat ju je dohitel nek moški, potegnil fantka s kolesa, si ga zavihtel na rame in z njim začel teči proti blokom. Po nekaj metrih je dečka vrgel v smetnjak in ga začel tepsti s kijem, ki ga je nosil v roki. Nato je fantka spet pobral, ga ugriznil v lice in poskušal pobegniti. Beg so mu preprečili mimoidoči, katerih pozornost je s kričanjem pritegnila dečkova mama. Pridržali so ga do prihoda policistov, ti
pa so ga prijeli in odpeljali v pridržanje ter nato na opazovanje v bolnišnico."

Eni prepevamo, drugi so tepli. Oh, težka izbira.
Povzel in se spominjal: Vito Primožič, ponedeljek, 12. junij 2017


Za glasbeno založbo ASTRUM je na 8. letnem koncertu APZ UP Vito Primožič prejel častno listino za dolgoletno uspešno sodelovanje z zborom. 13. je mimo, sodelovanje pa še vedno uspešno ;) Hvala, Vito!

Ni komentarjev:

Objavite komentar