sreda, 7. junij 2017

V Krakov na zborovski festival "Cracovia Cantans"!

Sem že z eno nogo tam, na tistem čudovitem, ogromnem Glavnem trgu (Rynek Główny, da se ne bomo preveč iskali), pijem vse kaj drugega kot kavo (naj mi oprostijo, ampak, to res ni njihova najmočnejša stran in...me bo veselilo, če se motim - v barih znajo prijetno presenetiti), se sprašujem, kje že prodajajo tiste super velike zapiekanke, ali kebab še vedno tako bogato naložijo, da poleg pripadajo vilice, kje imajo najboljše pieroge z jagodami (pierogi z truskawkami)... nakar zazvoni budilka - Andreja je že pripravljena na upevanje, Čopi je nakosil bruse, za vogalom slišim bariton Luke Vetriha... vaja pred tekmovanjem - najprej nocoj na Škofijah, jutri pa že v Krakovu. Odhajamo na Mednarodni zborovski festival Cracovia Cantans (http://www.cracoviacantans.com/)
V petek, med 14.30 in 17.15 nas v cerkvi Petra in Pavla, tisti, kakšnih deset minut hoje oddaljeni od Glavnega trga, čaka kategorija sakralne glasbe, v soboto, ob 10.30, v Glasbeni šoli M. Karłowicza (OK, kakšni dve uri peš z Glavnega trga) pa kategorija mešanih zborov. 
V soboto zvečer, ob 19. uri, vas povabimo še na koncert v cerkev Sv. Katarine (20 minut peš z Glavnega trga, s tem, da vidiš še grad Wavel po poti, če se ne izgubiš, seveda. Pa google hodi hitro, tako da prištejemo še kakšno minuto), v nedeljo pa na razglasitev. 
Ne bo nam dolgčas. Pa tudi peš ne bomo toliko hodili, brez skrbi (in tudi na Glavnem trgu ne bomo živeli, je pa priročen za orientacijo, kajne?), samo spodbujam k vnaprejšnjemu raziskovanju kulture in družbe ;) 
Kakor koli, s seboj nesemo zajeten in čudovit program (renesansa, romantika, sodobna glasba, ljudska...), in sicer: 
Program kategorije A, mešani zbori: 
 1. Josef Gabriel Rheinberger – Anima Nostra, Op. 133, No. 1
 2. Ēriks Ešenvalds – Stars
 3. Andrej Makor – O lux beata Trinitas
 4. Marijan Dović – Zeleni Jurij
Program kategorije G: Sakralna glasba: 
 1. Giovanni Gabrieli – Jubilate Deo
 2. Josef Gabriel Rheinberger Meditabitur, Op. 1300, No. 2
 3. Ambrož Čopi – Ave Verum Corpus Christi 
 4. György Orbán – Daemon Irrepit Callidus
Koncert v cerkvi Sv. Katarine (Kościół Św. Katarzyny), sobota, 10. junij 2017, ob 19. uri: 
 1. Frank Ticheli (1958) – EARTH SONG (Frank Ticheli) - 2007
 2. Paul Maelor (1975) – UBI CARITAS ET AMOR*** (antifona for Maundy Thursday) - 2011
 3. Kim Andre Arnesen (1980) – EVEN WHEN HE IS SILENT (Anonymous, 20. century) - 2011
 4. Ambrož Čopi (1973) – LAUDATE DOMINUM, OMNES GENTES (Psalm 116: 1) - 2016
 5. Pavle Merkù (1927–2014), arr. – JNJEN ČEUA JTI GNA' (Slovenian folk song from Resia) - 1982
 6. Marijan Dović (1974), arr. – ZELENI JURIJ (Slovenian folk song from Bela krajina)
Za nedeljo pa smo rezervirali istrsko ljudsko Ambroža Čopija, PLOVI MI, MOJ BRODE.

Dodatek za radovedne: 
 • največji trg v Evropi: Rynek Główny; 
 • v bližini: eden najstarejših rudnikov soli v Evropi, Rudnik Wieliczka; Memorial in muzej Auschwitz - Birkenau;
 • za ljubitelje zimskih športov pa malo manj blizu, kakšni dve uri južneje, ob vznožju Visokih Tater: zimsko središče Zakopane, svetovni pokal v smučarskih skokih;   
 • hrana: pierogi, zapiekanka, juhe (žurek); 
 • pijača: za pivoljubce: Żywiec, Tyskie, Żubr, Tatra..; za "vodko-ljubce": Wyborowa, Cracovia, Žubrowka...; za "punce": piwo z sokiem (pivo z malinovcem, s slamico);  
 • Žubrowka - ime je dobila po zobru (žubr, Evropski "bizon"), ker so to vrsto vodke začeli izdelovati blizu narodnega parka, kjer prosto živijo zobri. Vsaki steklenici pripada list te bizonske trave...
 • Wściekły pies: Ne, tu se ustavimo. Tu potegnemo črto. 
Sedaj pa vabljeni še k ogledu fotografij s ponedeljkove vaje v čudovitem večernem ambientu atrija Univerze na Primorskem. 
Martin uglašuje kozarce. Kako so nas začudeno gledali v trgovini, ko smo trkali po kozarcih in poskušali kako zvenijo :)


Daemon irrepit callidus. Je videti? 
Po letnem koncertu nas je čakalo še kar nekaj vaj. V nedeljo smo od 10. pa tja do 20. ure pilili tekmovalne skladbe, že naslednji dan, v ponedeljek pa na rednih osveževali znanje. Danes nas čakajo še ene krajše vaje in koncert pred odhodom. Prav lepo vabljeni v župnijsko cerkev na Škofije, ob 20.30. 

Dragi pevci, mi pa nesimo s sabo glas, dobro voljo in kot bi rekla bivša Apezejevka Maja, Primorsko srce ;) Naj zveni! Pa ne pozabite dokumentov ;)

1 komentar:

 1. Vzemite največjega in z njim okužite poljski oder❤️ ... itak, da boste blesteli, v to sploh ne dvomim😊 ... z užitkom v nove dogodivščine in nepozabne trenutke🎶✨🎶

  OdgovoriIzbriši